Saskia Sassen
George Soros
Anita Sieff
Ronald. M. Bosrock
Slavoj Žižek
Umberto Galimberti
Francesco Antinucci
Timothy Druckrey
Marina Gržinić
Rudi Rizman
Carlos Basualdo
John Peter Nilsson
Olu Oguibe
Irwin
Mika Hannula
Jordan Crandall
Eda Čufer
Aleš Erjavec
Nataša Petrešin
Mark Amerika
  Viktor Misiano
 
 

Moje udobno in prijetno »globalno«

1. Globalizacija ima to pozitivno značilnost, da pri iskanju centra nismo več prisiljeni prekiniti vezi z okoljem, iz katerega izhajamo. Nič več ni potrebno, kakor v preteklosti, »odpotovati v Pariz« ali »odpotovati v New York«. Nova tehnološka in socialna obzorja nam omogočajo, da smo »globalni« kar doma - tako v Moskvi, kakor v Ljubljani.

2. Istočasno nam omogoča, da smo »globalni« ali »centralni« kar doma - v Moskvi, ali v Ljubljani - to nam omogoča beg pred lokalnimi ali provincialnimi (če uporabimo malce zastarel izraz) pastmi, ki jih predstavljajo omejenost, dogmatičnost, zavist in intrige. Pripadnost sferi Globalnega varuje, Globalnost ti podarja odmik in neodvisnost.

3. Bolj ko se približuješ Globalnemu, bolj ko ga spoznavaš, bolj odkrivaš, da se struktura Globalnega ne razlikuje od Lokalnega. Predstavlja ga ozek krog ljudi, znotraj katerega naletiš na omejenost, dogmatičnost, zavist in medčloveške intrige. V tem primeru te pripadnost Lokalnemu - v Moskvi, ali v Ljubljani- varuje, podarja ti odmik in neodvisnost.

4. Ustvariti ravnotežje med Globalnim in Lokalnim pomeni, da si lahko izgradiš lastno identiteto, poiščeš svojo pot. Še več - in to je najpomembnejše - ponuja ti možnost, da določiš zaupen sistem transnacionalnih vezi, postane stična točka in končna destinacija celotne dejavnosti. Postane tvoj lokalizirani »Globalno« in globalizirani »Lokalno«.

Moskva, 25 marec 2001