Tadej Pogačar
Vuk Ćosić
0100101110101101.ORG
Net.artisti
 
  Fine Arts Online
art&technology netnews
December 97 vol 11 no 12

http://ww.msstate.edu/Fineart-Online/Backissues/Vol_11/faf_v11_n12/

Uredništvo: Paul Brown, paul_brown@siggraph.org
Leta 1997 je bila nagrada Art Forum za umetnost, v sekciji za najvidnejši umetniški happening leta, dodeljena Vuku Ćosiću, ki je, kakor tu spodaj opisujemo, kopiral (mirrored) spletno stran Documente X le nekaj ur pred njeno predvideno zaporo. Lepo je vedeti, da tam zunaj obstoja bistroumnež. Čestitam!

Od: keiko suzuki via Fringe Ware
Predmet: Vzhodno-evropski heker si je prilastil spletno stran Documente X Slovenskega hekerja Vuka Ćosića, ki sebe označuje za "net.artista", so prepoznali za krivca mednarodne umetniške kraje, ki povzroča valove šoka med surfarji na internetu in v vseh umetniških krogih. Vsa ta zmeda izhaja iz dejstva, da je mladenič ustvaril popolno kopijo spletne strani Documente X, izjemno pomembne umetniške prireditve, ki se odvija vsakih pet let v Kasslu, v Nemčiji. Njegovega dejanja, napovedanega le nekaj ur pred zaprtjem uradne spletne strani Documente X, pa do sedaj uradno še niso prijavili pod obtožbo kršitve avtorskih pravic, a upravičeno se sprašujemo na kaj misli "avtor", ko govori o "kritiki mreže s pomočjo konstruktivne angažiranosti".
Ukradeno inačico si lahko ogledate na spodnjem naslovu:
http://www.ljudmila.org/~vuk/dx/

Net.artisti: idealni Duchampovi otroci?

Akademska slikarka: slikanje in risanje
Alison Louise Collier
School of Design Technology
The University of Huddersfield
jan 2001
http://www.duchamps-children.fsnet.co.uk/net.art/text/int.html

Slovenski umetnik-bad boy Vuk Ćosić je svojo nezakonito spletno stran Documenta X opredelil kot svoj "readymade", net.artiste pa "idealne Duchampove otroke". Njegova poteza in njegove trditve nas silijo v analizo teorij Duchampa v odnosu do net. arta, čeprav nismo povsem prepričani, da je Ćosić želel izpeljati resen poizkus kontekstualizacije net.arta. Številni net.artisti namreč silovito nasprotujejo umetnostnemu svetu in vsemu, kar označujejo kot stare medije (na primer tisk in televizija), in zavračajo analize, ki jih postavljajo v zvezo s splošnimi temami zgodovine umetnosti.

net_condition
http://on1.zkm.de/netCondition.root/netcondition/projects/project15/bio
Vuk Ćosić

En umetnik, en umetniški sistem

Davno tega, septembra 1997, je uprava Documente X naročila, naj iz mreže umaknejo spletno stran prireditve. Tedaj sem naredil kopijo in ta kopija je še vedno edina verzija spletne strani, ki je dostopna javnosti. To dejanje je dovolj odločen pričevalec.
Moja prihodnja zamisel na tem področju zadeva pripravo artikulirane pobude za bazo umetnikov - potrebno je zbrati čim večje število popolnih zbirk net.artistov, jih prenesti na DVD in jih izročiti upraviteljem spletnih streni, da jih vnesejo na internet.
Istočasno pa se spreminjam v poklicnega umetnika in ravnokar omenjeni načrt je neizvedljiv.